Paradisiske billardspillere


Foto: Paola Grippo Laustsen

Dette skrives med fingre, som næsten ikke kan bevæge sig, fordi der stadig gemmer sig torne under huden. Idag var tiden at bruge sav og kniv mod husets urskov til at skære ned, potte om og sætte nye stiklinger. De svarede igen. Nogle bliver revet af deres katte. Vi har planter.

Foto: Paola Grippo Laustsen

Passende derfor at tage et nærblik på Valdemars paradishave skabt til en billardkælder i en villa på Frederiksberg. Loft, gulv, vægge, selv møbler og skabe har han dekoreret. Kælderen har været voldsomt vandskadet, men essensen er intakt, og rummet er fuldstændig betagende.
Væggene består af store felter, hver med en billardspiller omgivet af paradisblomster og farverige fugle. Hver af spillerne er et gedigent portræt, hvis navne vi desværre ikke længere kender.

Foto: Paola Grippo Laustsen

Inspirationskilden ligger derimod lige for: Rafaels loggiaer i Vatikanet. Slyngningerne, blomsterne og fuglene i samme rytme henover fladen. Valdemar nåede aldrig til Italien, så det nærmeste han er kommet, har været præcise optegninger som denne:


Rafaels vægge er blevet kopieret, siden de blev til, så der var et stort marked for dem, som kunne tegne dem op til senere kopiering. Da Valdemar kom til, var mængde af kopier overvældende og ofte en ren udvanding af den oprindelige glans. Men han formåede at tage et fortærsket emne op og skabe et rum af farvestyrke og humor, som få andre steder.

Foto: Paola Grippo Laustsen

Selv gangen, der fører ind til lastens hule er en malet pragtdemonstration, som var væggenes oppudsning det kostbareste materiale:


Jeg må se at få helet hænder og arme, for jeg nåede kun halvvejs igennem urskoven i dag. Lad os derfor slutte med min yndlingsfugl i kælderen. Mage til obsternasig lille fyr:

Foto: Paola Grippo Laustsen

Popular posts