Gæstetegner: Kianoush Ramezani


I december sidste år måtte tegneren Kianoush Ramezani (f. 1973) forlade land og familie for at finde sikkerhed i Frankrig. Situationen i Iran var blevet for farlig og især for farlig for ham personligt.

Kianoush er en poetisk tegner, der ikke behøver tekst. Han arbejder i en klassisk streg hentet fra grafikken med det rytmiske netværk af tætte streger, som vi herhjemme kender fra Peder Nyman.


Som Peder Nyman bruger Kianoush symbolsprog, og størst af alt bruger han vor tids gadgets til at fortælle om frihed, fred og håb. Iphones og laptops er sammen med caféborde og unge mennesker hans billedelementer som politisk tegner, hvordan mødet og udvekslingen mellem mennesker eller via satellit betyder, at revolutionen ikke kan holdes nede.

Revolutionens farve er grøn, og den mindste grønne stribe er en vilje, som nægter at give op. Kianoush har formået at skabe et poetisk, stærkt ladet billedsprog ud af det, som omgiver os og har i samme tag løst en af de sværeste hovedpiner i billedkunsten. Her findes et helt arsenal af krigsymboler at lege med. Men ikke meget mere end en engel og en lille kvist, når freden skal have sit billede. Og det er svært at mobilisere interesse for freden, når den savner gnist.

Held og lykke til Kianoush fremover. Hans tegnekunst er en uadskillelig del af hans liv og politiske kamp, og det bliver spændende at følge ham vokse som kunstner. Han kan eksempelvis følges på: www.kianouhs.com.

Popular posts