Canadisk bladtegningshistorie på 5 minutter


Den canadiske tegner, Terry Mosher, der arbejder under navnet Aislin, fortæller, som han tegner. På bare fem minutter har han foldet den canadiske tegnetradition ud for os, så vi har det store overblik såvel som de vigtigste nedslag:Canada tæller en af verdens første editorial cartoonists. Vi kan desværre ikke direkte oversætte "editorial" til dansk - vi har lederskribenter, men taler ikke om ledertegnere. Vi har ganske vist Dagens Tegning, men begrebet Dagens Tegner findes ikke.

Og det er dog ellers hjernen og hånden bag, som kan fortolke en samtid, så vi ser på den med ny forståelse. Aislin fremdrager en af sine egne tegninger, der siden 1976 har været onelineren, når støjen fra politikere og andet godtfolk stiger: O.K. Everybody take a valium! - en indflydelse, som lederskribenter kun kan misunde.

Og historien? Montreal havde som nævnt en af verdens allerførste editorial cartoonists fra de tidlige 1890'ere, men bemærkes skal især de sene 1940'ere og to næste tiår frem, hvor tre indbyrdes helt forskellige tegnere, der tegnede tre forskellige steder i landet, tilsammen dannede grobunden for nye tegnergenerationer.

Den canadiske, kritiske tradition er dermed funderet på forskellighed. Med kravet om oveni at være forskellig fra USA. Draw like razors! - for også redaktører drømmer om tegnende barberblade, som alle taler om.


Popular posts