Alt skal prøvesOrdet event hører til den kategori, som spyttes foragteligt ud. Det er muligvis et støjfænomen, men ikke et af de forbigående. Snarere skal vi placerere events i samme kategori som Kunstwollen, en i mennesket iboende trang, som det slet ikke kan lade være med. 


En event er filosofisk set den abrupte pludselighed, der eksempelvis bryder ind i gadebilledet og ændrer dets omgivende struktur og rytme. Når den først har fundet sted, griber den ind i vores opfattelse af tilværelsen ved at skabe et før og efter.

For lidt over 100 år siden var Valdemar blandt de tegnere, der satte trafikken i stå. Anne Bro-Jørgensen har som barnebarn til forlæggeren Michael H. Jensen fortalt, hvordan han sammen med fotografen Elfelt fra et kvistværelse på hjørnet af Frederiksberggade gennem 6 dage projicerede illustrationerne fra populærtidsskriftet Frem op som lysbilleder på muren af Københavns Rådhus.

Rådhuset var netop blevet bygget, men endnu ikke indviet og de gjorde det naturligvis i myldretiden kl. 19-20. På femtedagen bad en betjent dem om at holde pauser, så trafikken kunne afvikles. 

På sjettedagen blev huset i Frederiksberggade revet ned.

Intet skulle være uprøvet. Alt skulle udfordres, så mens det gamle blev revet ned og nye institutioner skød op, gav det meget bogstaveligt mening at bruge de nye offentlige rum som den ny virkelighed. 
Tak til Anne Bro-Jørgensen for en vidunderlig fortælling og til Per Arnoldi for at sprede det glade budskab fra dagens unge med en 83 år gammel Berlin-komposition. Så unge, at de synger "Harry Cooper"!

Popular posts