Gud, Sandheden og Stregen på museum


Tegneserien selv har vidst det længe. Den er en uundværlig del af vores kultur.


Ivar Gjørup, Egoland, 24.5.2006.

Nu bliver den også officielt et stykke dansk kulturarv, når samlingerne bag Tegneseriemuseet i Danmark overdrages Storm P. Museet. Giveren er Anders Hjorth-Jørgensen, der har skabt en noget nær komplet samling af alt, hvad der er udkommet på dansk inden for tegneserien. 
Hans livsværk vil betyde ny arbejdsmark for også Storm P. Museet, der får mulighed for at udforske og formidle sit ressortområde på helt nye måder, hvoraf det sammen med NNCORE, Nordic Network for Comics Research, allerede har taget det første spadestik til ph.d.-projekt i fælles forskningsregi.

Men nu og her har den rige gave i fysisk forstand især mental vægt ved at bevise tegneseriemediets værdi som kulturarv, der nu også herhjemme vil give ny selvtillid til hele tegneseriemediet. 

Det medium, som bygger med på vores indre ord- og billedbank fra vores første leveår. Ikke for ingenting er tegneserien indgået i internationale konferencer i de seneste år over jura eller moral eksempelvis - Hvilken advokat er ikke begyndt sit liv med at se det gode slå det onde ned mellem drabelige skyskrabere?

Med overdragelsen til Storm P. Museet har Dansk Tegneserieråd fået opfyldt endnu et af sine hovedmål siden grundlæggelsen i 2009.

Oprettelsen af en tegneserieuddannelse på The Animation Workshop/VIA UC i Viborg blev den første, store jubel. Nu bliver så et statsanerkendt kunstmuseum hjemsted for tegneseriemediet, og for uddannelse som museum gælder, at deres handlinger er fremadrettede, for egentlig ved ingen af os, hvad der vil ske omkring næste hjørne.

- det er i allerhøjeste grad op til tegneserieskaberne og hermed en utvetydig opfordring til dem om at skabe endnu mere tegneserie:
Overdragelsen fejres den 7. februar kl. 17 på Storm P. Museet, hvortil alle er velkomne.


- og en stor tak til Ivar Gjørup for den uundværlige tegnekunst, som fremover vil være at finde på Frederiksberg Runddel som en del af Anders Hjorth-Jørgensens Samlinger.


Popular posts