Willis på arbejdsbesøg i Libyen
Graffitiduoen Zwewla skabte et formidabelt logo til denne uges markering i Libyen af FNs internationale dag til støtte for torturofre. I to dage var Benghazi under tunesisk invasion af de sociale mediers kunstnere fra rappere til graffitikunstnere, herunder naturligvis Nadia Khiari med WillisfromTunis.

Zwewlas logo gør enhver tale om kalligrafiens muligheder levende, på samme tid ord som en billedrække over tremmer, destruktion og smerte. Og med det sorte blæk som tæt sammenfiltret pigtråd i fortællingen om krattende SORT som vold og som protest mod volden.

At bemale er at erobre, så muren til Katiba militærkomplekset blev afsat til Nadia Khiari og Zwewla. Komplekset husede tidligere Gadaffis militære styrker, og var bolig for Gadaffi selv, når han var på de kanter. Dets fald var tungt symbolsk og kunne ikke nok ødelægges:
   
http://www.youtube.com/watch?v=zee1GRuhJ-Y

http://www.youtube.com/watch?v=zee1GRuhJ-Y

Mere passende sted kan ikke findes til Willis. Som vi før har konstateret, er bladtegning monumentalkunst uanset format. At se Willis tage form på mure, er vores chance for at se en Valdemar af i dag:


Foto: https://www.facebook.com/KhaledaLkwafiPhotography


Foto: https://www.facebook.com/KhaledaLkwafiPhotography

Fuldstændig, som vi kan ane en tynd optegning i bly hos Valdemar, handler det ikke om at følge optegningen. Den er der kun for at sikre fordelingen af motivet henover fladen. Den endelige farve derimod lægges op i frie strøg.

Dette er graffiti, så der arbejdes i vådt på tør bund, hvad der giver en vis råhed, når farven løber.

Foto: https://www.facebook.com/KhaledaLkwafiPhotography

Ramones - Wanted Dead or Alive foran dagens punkerkatte, kunstner og katte nærmest vokser sammen:

Foto: https://www.facebook.com/KhaledaLkwafiPhotography

Foto: https://www.facebook.com/KhaledaLkwafiPhotography


Revolutionskunstner til højre. Libysk sikkerhedsvagt med maskingevær til venstre.

Foto: https://www.facebook.com/KhaledaLkwafiPhotography

For nylig beskrev Nadia Khiari det skrøbelige tunesiske demokrati i artikelform, hvordan den tunesiske rapper Weld el 15 blev idømt en 2-årig fængselsstraf, fordi han sammenlignede politiet med hunde - Videoen er i øvrigt optaget på en baggrund af graffitimure - med ham røg også fire andre rappere alene på den baggrund, at Weld el 15 havde takket dem.

Hvis andres taksigelser er nok til at blive afhentet af politiet, så ligger svaret lige for. Sin egen artikel afrundede hun med et Tusind Tak til Rached Ghanonuchi (lederen af det islamiske parti) og hans venner, uden dem ville alt dette ikke have været muligt.


TAK til Khaled Alkuafi for tilladelse til at vise hans fotos. 

Popular posts