Iscenesættelsen af det voldelige ord


Det er en mærkelig fornemmelse at skrive om et stykke fortid, selv den værste, og opleve at en flig af den befinder sig lige foran os. I 1930'erne var demokratiet i nyere tid så frisk og skrøbeligt, at det ikke kunne vides, om det var en parentes, inden despoter igen tiltog sig det hele billede. 

Her er vi ikke i dag og fornemmelsen handler derfor heller ikke om at gentage y-ordet, men derimod iscenesættelsen af det voldelige ord i overført som frygtet konkret forstand. 

Når jeg sidder med Hans Bendix' tegninger som denne af Goebbels i funktion som propagandaminister, kan jeg ikke lade være at trække linjer til seneste svenske valg, hvor jeg uforvarende oplevede en valgtale af Sverigesdemokraternes Jimmi Åkessons højrehånd. Politiet var talstærkt til stede, så han stod godt tapet inde i ensom figur med vel 10 meter til indhegningens hjørner. Så meget desto mere havde han plads til at svovle og svinge med knytnæverne. Han bevægede sig til forveksling som ham her:
Tegningen er fra 1935, hvor Goebbels hævdede ikke selv at være ophav til sine voldelige udtalelser, så de to hvisker, at han har tyvstjålet fra tyvene.

Udenfor afhegningen stod en lille gruppe demonstranter og gjorde deres yderste for at råbe ham op. Så vidt benyttede begge parter sig af deres ret til at tale i det offentlige rum.

Men, der var et meget stort men. Den ene part havde tydeligvis medbragt gorillaer af denne type:

Håndlangerne stod lænet op ad husmurene langs pladsen. I det omfang deres hjernekapacitet tillod, stirrede de stift på de unge demonstranter som for at indprente sig hvert et ansigtstræk. Stemningen var uhyggeligt koncentreret, dette var til senere vold. Måske til lange tider senere, hvor det ikke længere kunne bevises, at de skulle sættes på plads:


Nu vi taler ophobet viden til potentiel senere vold, har NRA, The National Rifle Association, der lobbier for flere våben i det amerikanske private som offentlige liv, nøje optegnede lister på deres hjemmeside. Herunder en særlig liste på bladtegnere. Navne på hver og en, som har tilladt sig at udtale sig kritisk over for brugen af skydevåben.

Jeg vedhæfter intet link.


ETA: NRA har nu nedtaget denne del af deres hjemmeside. I alt 14 tegnere stod oplistet - og nåede nettet rundt, før vi må formode NRA's jurister har grebet ind.

Popular posts