Hvor er du?


- Er det dig? Er det dig? Hvem er du? Er det dig? Hvor er du?Dette værk er fra Monica Hallbergs seneste udstilling, og i næste uge er hun igen udstillingsaktuel med arbejder, der undersøger de tilslørede kvinder i vor tid. En tildækning, der rammer os alle som kvinder, for det ikke er så længe siden, at kvinder i denne del af verden var påbudt tavshed og fravær, og rent visuelt fortæller allerede sløret, at de er pålagt netop dette.
Overvejelsen er derfor også kunstnerens. For - solidt og gennemsigtigt på samme tid - så har vi et ikke-motiv foran os. Et fysisk forbud, der rammer billedkunstneren. 

For Nadia Khiari er spørgsmålet yderligere og direkte, om der kan opstå et krav for hende som person, hvordan hun må stå frem, og hendes WillisfromTunis spurgte provokerende i foråret efter en demonstration i Sousse, der støttede brugen af niqab: - Demonstrerer jeg måske, fordi jeg går nøgen omkring?
En billedflade er selv et stykke hud, et stykke taktilt nærvær, som Michel Serres i sin tid beskrev. Huden møder vi, med hans ord, før subjektet bag på samme tid, som den er udtryk for vores intime liv. Monica Hallberg lægger derfor lag på lag i tekstil som de tilslørede kvinder selv. Ikke til domfældelse, men en spørgen ind til mennesket bagved, som vi ikke får lov at møde. Kun en bjælke til øjnene og hvilke spørgsmål stiller de til os ud af den smalle sprække?
Heri ligger et formsprog, det er for stor en fristelse ikke at spørge skævt til. Willis har på det seneste uhæmmet afprøvet mistolkninger af trafikskiltes sprog. Bjælken eksempelvis på den ensfarvede bund, den må betyde, at her kommer nogen på tværs?
Ultimativt handler tilsløring om retten til at afbilde og til at udfolde sin fantasi. Kravet om tilsløring er ikonoklasme, flader af intethed i gadebilledet, og det kan i Kianoush Ramezanis streg ramme selv Den Højeste Magt: - Hej, jeg hedder Gud! Jeg har ingen "religion" og jeg er ham, som har skabt jer allesammen med "frihed" og "fantasi", men i TUNESIEN er jeg offer for "censur" og "religion", som denne tegning!


Tak til alle kunstnerne for stærke input og tilladelse til at vise dem.


Popular posts