Tre kvinder til Abildgaardsalen


Lad os gribe de lejligheder, hvor vi har grund til at fejre, og netop nu har Lauritz.com tre Valdemar Andersen-tegninger til salg - korrekt tilskrevet den rigtige Valdemar Andersen.


Det er endog tre meget særlige tegninger, for de er forlæg til Valdemars udsmykning af Abildgaardsalen på Christiansborg. De tre unge kvinder finder vi på salens døre, hvoraf den ene er at finde på denne nedenfor, i midten lige over højre dørhåndtag:


Umuligt at se i denne størrelse gengivelse, og mine private fotos fra salen er kun til min egen efterforskning. Jeg var i sin tid mandsopdækket, da jeg gennemfotograferede salen, så turisterne ikke skulle opdage, at nogen havde fået lov at fotografere. Når nu de selv ikke måtte. Men det vigtigste er at se:


Så vidt det kan anes af skitserne - og det må blive en formodning ud fra de givne fotos - er dette kartonerne, der blev brugt til at at overføre motivet til selve døren. De synes at have småbitte nålehuller til at hælde, kaldet ponere, kul eller farve igennem og overføre motivet på dørens overflade,  hvorefter den er malet op. Med dyr, ornamenter og unge kvinder i indbyrdes elegance.


Væggenes farve var oprindeligt perlegrå med rosa anslag. I dag er farvernes ratio den modsatte 

Abildgaardsalen var tiltænkt at indgå i kongeboligen på det nuværende Christiansborg og hører i dag til Repræsentationslokalerne. Det har ikke været en let opgave for Valdemar Andersen. Ikke så meget selve opgaven, som angsten fra arkitektens side, om alt nu skulle lykkes, som alle fik at mærke på byggepladsen.

Men Valdemar har tiet og sammen med sin faste assistent, Christian Emil Dam, malermester i egen ret, blev opgaven løst. Efter sigende er det i dag en af de mest populære sale blandt Repræsentationslokalerne, og det er da også få officielle sale, der ud over kvinderne, kan byde på malede spyfluer og edderkopper på væggene.


Tak til Per Marquard Otzen for at sende tippet om de tre unge kvinder.

Popular posts