Sådan genkender man en Valdemar

Kære Bruun-Rasmussen,
For ikke så længe siden havde I en Valdemar Andersen til salg: en gammel fisker, gennemført med hvidt lagt i hver en rynke. Udmærket i sig. Blot ikke en Valdemar Andersen.
Nu er han atter til salg, Auktion 920, Århus, som nr. 717. Og atter under de samme data.
Foto fra Lauritz.com 2013. Også de tilskrev den forkerte....
Og jo, den er skam en Valdemar Andersen, blot ikke HAM, og ikke hans årstal, som I atter har sat ved tegningen.
Så skolemesteren må gå til tavlen: Der findes hele tre Valdemarer fra samme tid. Valdemar var et modenavn anno 1870+/-, eftersom det klingede af national fortidig storhed med ridderrustning, flag, der drysser fra himlen, undskyld Himlen, og vovemod uden skelen til fornuften.
Men selvom der var flere navnefæller, der blev kunstnere, er der afgrundsdyb forskel mellem dem - og det er at se med det blotte øje. For den Valdemar, der nu er til salg, er resultatet af et lidt for langt ophold på Kunstakademiet under Professor Vermehren. Nu lader den udbudte Valdemar sig ikke gengive her på siden (eller rettere: det vil ikke lykkes for mig:-) så lad os i stedet gå direkte til lærermesteren: 
Flid, omhyggelighed og ikke en rynke for lidt tegnet med ind.
Og det var aldrig VORES Valdemar. Han stak af fra Akademiet i tide. Og hans portrætter fra 1920erne (den udbudte er fra 1923) kunne ikke være mere forskellige: De var teknisk FRÆKKE. Hvidt højlys er noget, der lægges i brede strøg, som får modellen til at bevæge sig for vores øjne. Vi fornemmer sårbarhed, vi lærer den unge pige at kende i kvinden. Hun lever foran os på den anden side af et århundrede.
Slut på lektionen. Sidst reddede jeg jer på selveste auktionsdagen, men den stakkels højestbydende har ikke nået at opdage rettelsen. Så nu er den her igen til salg. Kan vi så få lov at slippe for halvblinde vurderinger uden respekt for hverken jeres bydende eller de udbudte kunstnere?
Valdemar Andersen (1875-1928), Sigrid Packness. Bemærk det hvide højlys
og den antydende optegning. Hun er portrætteret i Aalborg 1920.
Privateje.

Popular Posts