Uværdige seværdigheder


Det kræver personlighed at fjerne en udsmykning, på samme måde som det ikke kræver mindre at skabe seværdigheden i første instans.

Hundertwassers offentlige toiletter i Kawakawa, New Zealand er en af de geniale eksempler. I et fattigt område, der trængte til at nogen gjorde en forskel, skabte han den type af bygningsværker, der hører til de mest sølle i fællesrummet og gjorde det til et ikon med horder af tilrejsende turister og deres optagelser til følge:Og så er der dem, der opstod som en halv tanke og forblev den halve tanke.

Johan Tell har med sin foto/debatbog Trista Sevärdigheter skabt en sigende præsentation af alle de tomme, oplevelsesøkonomiske projekter over hele Sverige, hvor nogen har troet at tænke stort uden at have et indhold. En halv idé ophøjes til handlingsplan, hvor selv et dobbelt "måske" bliver dobbelt så stort: "Her overnattede Gustav Vasa måske. To gange".

-" 121 Platser ovärda en omväg"

Eller hvorfor ikke oprette en park, der kan få japanere til at styrte til, for japanere betyder valuta, right?

"Japanska parken ökar den japanska närvaron i bygden". Foto fra bogen.


Birka, Björkö: 
"Alla Stockholmsbarn åker båt till Birka som beskrivs som "[...]en av de mest kompletta och orörda vikingatida handelsplatserna från åren 700-900". Att platsen är orörd beror på att ingenting finns att röra. Det finns en gräsplätt (där bodde vikingarna), en äng ( där bodde vikingarnas kor) oh en sjö (där låg vikingarna skepp). Alla Stockholmsbarn blir jättebesvikna." 


Det uigennemtænkte som det uægte, uden virkelig indsigt eller vilje, afslører sig fysisk.

Bogen er udstyret med koordinater for hver enkelt seværdighed, så GPS'en kan indstilles til at køre en bue udenom. Desværre synes bogens modtagelse om ikke andet i medierne at have været koncentreret om den enkelte regions forsøg på at undskylde sig - "At seværdigheden diskuteres er beviset på dens berettigelse". Forhåbentlig kan bogen dog bremse de værste fremtidige projekter.

De 121 uværdige eksempler er samtidig endnu bevis til ordmenneskene om, at det tænke og at se er nært forbundne. Det er da smukt.


Johan Tell, Trista Sevärdigheter, Bokförlaget Max Ström, 2011.


Popular posts