Fini de rire - et filmportræt af bladtegningen netop nu


Still fra Fini de rire

Nadia Khiari har taget filmholdet med til graffitiens mure, herunder også magtens forladte villa, der står som ikon på friheden, og dermed tegningsfriheden i Tunesien.

Den mentale ro, som stillbilledet ovenfor er udtryk for, sammen med den aktuelle form for redaktionslokale, hvor belgiske Pierre Kroll lytter til og griber det nyeste nye fra skærmene foran sig, mens der diskuteres omkring ham - er to kerneøjeblikke af bladtegningen netop nu, som Olivier Malvoisin har fanget i filmen Fini de rire for Arte. Omdrejningspunktet er Cartooning for Peace under FN, grundlagt på initiativ af Plantu og Kofi Annan, og blandt de medvirkende tegnere er foruden de allerede nævnte Michel Kichka, Kianoush Ramezani, Daryl Cagle, Plantu selv - og mange flere.


Still fra Fini de rire

Cartooning for Peace har betydet, at tegnerne ganske vist stadig arbejder alene, men de har mulighed for at definere sig på tværs af kontinenter, deres triumfer - som Nadia Khiaris ovenfor - som de udfordringer, de mødes med. Bladtegning har altid været en del af den politiske protest, hvor tegnerne også selv er kommet i skudlinjen bogstaveligt som overført.

Alle kender til censuren, den direkte, som den økonomiske, og den, der censurerer bort, før en idé så meget som er blevet til. Saksen i hovedet, eller betjenten sammesteds, hver har de deres indre billede af processen:

Gennem hele filmen løber lydbilledet af pennens kratten, og vi ser en gammel kending blive til:

Still fra Fini de rire

Det er spændende at høre Kianoush selv sætte ord på tegningen, hvordan ytringsfriheden løfter mennesket op over grænsen, med konklusionen: Ytringsfriheden er nøglen til friheden.

Arte er fransk/tysk og filmen findes derfor foreløbig på de to sprog. Amusez-vous!

Still fra Fini de rire

Popular posts