C.W. Obel landet over


Egentlig har jeg slet ikke tid til at skrive dette, for Søren Tordrup har gjort endnu et stort fund - og det er genialt, men mere siges ikke, før det kan vises i bogform: En tegning, som er så uartig over for - at... men nej, ikke mere her.

Foto: Peter Hansen

Noget beslægtet og måske slet ikke? - vil jeg i stedet vise en anden type fund, fordelt på mange meter, som blev reddet på tværs af landet af stærke mennesker: Peter L Stephensen sikrede Aalborg-baserede C.W. Obels kartoner fra destruktion, mens Arne Jakobsen og Niels Gustav Bardenfleth kæmpede for og opnåede, at de atter fandt hjem hos C.W. Obel, nu i Nykøbing Falster.

Metrene er så mange, at kun en smagsprøve kan ses på én gang. Kartonerne begyndte deres liv for snart 100 år siden i C.W. Obels tobaksforretning på Vimmelskaftet  i København. C.W. Obels kunder trådte ikke ind mellem søjler, men palmer, der åbnede til tobaksblade, der høstes af kvinder, hvis hud danner højlys, så deres bøjelighed forener sig med tobaksbladene. 

Foto: Peter Hansen

Sumatras tatoverede kriger har knapt en funktion, men fantastisk er han. Her er stednavne fra flere verdensdele, som havde drømmesynet virkelighed. Selv den hvide mand får sin del af fortællingen, mens han sikrer sig, at hans moderigtige striber bliver set.

I sin tid, som helt ny studerende var Erik Fischers undervisning et under af en oplevelse de tidlige morgener inden Kobberstiksamlingen åbnede. Jeg husker hans genfortællinger af 1001 Nats eventyr, hvordan jeg en kold januarmorgen så hen på vindueslamellerne af udeltagende plast, overbevist om, at de duvede til duften af orangeblomsterne. Næppe så meget forskelligt fra at træde ind hos C.W. Obels en januardag i 1917.

Foto: Peter Hansen

I hjørnerne var reklamer for verdens første rygere. Hvilket blik, hvilke røgskyer, blandt palmetter af tobaksblade. Naturligvis.

Foto: Peter Hansen

Popular Posts